Home » 2018 » Февруари » 23 » Ботевци отбелязаха Международния ден на археологията
15:40
Ботевци отбелязаха Международния ден на археологията

        В културния календар на света 14 февруари е Международен ден на археологията. На 22.02.2018 г. учениците от II а клас с кл. ръководител В. Петрова /ст. учител в начален етап/ бяха посетени от Ясмин и Дениз Кърджалиеви /VI б клас/, които участват в проект по гражданско образование, свързан с крепостта „Мисионис“. Дейността на амбициозните шестокласници се осъществява в рамките на НП „Ученически олимпиади и състезания“, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“. Техен ръководител е К. Милева /ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“/.

        Яси и Дени представиха пред второкласниците мултимедийна презентация, посветена на крепостта „Мисионис“ – първообраз на град Търговище. В презентацията, която отразява изследователската дейност на шестокласниците, е използван богат автентичен снимков материал.

        Малките ученици се потопиха в разказа за местно предание, свързващо крепостта с победата на хан Крум над византийския император Никифор. Възобновените археологически проучвания в околностите на „Мисионис“ през последното десетилетие обаче изцяло променят представите за старината.

        Децата научиха с какво се занимава интересната хуманитарна наука археология, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Дейността на археолозите не се свежда само до разкопки, а и до документиране, анализ, датиране, публикации, реставрация, за да станат откритията им достояние на всички любители на археологията.

        С интерес второкласниците се включиха в изработването на три постера, илюстриращи характеристики на крепостта „Мисионис“. Целта на съвместната дейност е да се осъществи приемственост между начален и прогимназиален етап по отношение обогатяване познанията за местни културни ценности. Ясмин и Дениз са бивши ученици на г-жа Петрова и с удоволствие се включиха в инициативата с нейните настоящи възпитаници.

        Така октомврийските впечатления от 2017 г., при проведена съвместна екологична акция в историческата забележителност, „оживяха“ чрез текст и изображения в мултимедиен продукт, посветен на „Мисионис“, който силно заинтригува малките приятели на Яси и Дени.

        Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Галерия

Category: Дейности и инициативи | Views: 984 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]