Home » 2018 » May » 12 » Ботевци – част от „Розите на България“
15:00
Ботевци – част от „Розите на България“

       На 11 май 2018 г., по повод деня на светите братя Кирил и Методий, българи на пет континента се обединиха, извивайки кръшно хоро. Инициативата „Розите на България“ е първото по рода си честване, организирано от МОН и посветено на българите по света и на родните ценности – азбука, език, култура. Първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., определена за Европейска година на културното наследство, предоставя изключителна възможност за презентиране дейността на родните училища в страната и зад граница.

       Ученици и учители от начален и прогимназиален етап на I ОУ „Христо Ботев“ станаха част от изявата, като през голямото междучасие изиграха красиво хоро в двора на учебното заведение. Така те изразиха съпричастие към каузата, символично обединила българите по света в една сплотена общност. За музикален съпровод на инициативата бе избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио и известни хорове, под чиито звуци танцуваха всички участници в страната и в чужбина.

       За участието в събитието младите хора от I ОУ "Христо Ботев" се подготвяха в рамките на учебните часове по музика, разучавайки стъпките на хората под ръководството на Ив. Захариева - ст. учител по музика. На 11 май ботевци показаха своя патриотичен дух с мисълта за България и националните ценности.

       Ще продължаваме да бъдем все толкова вдъхновени и последователни в родолюбивата си дейност!

       Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Category: Дейности и инициативи | Views: 615 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]