Home » 2014 » May » 12 » „БОТЕВ” ТЪРСИ ТАЛАНТ” – АЛТЕРНАТИВА НА НЕЩО ПОЗНАТО ИЛИ НАЙ-ЦЕННОТО СЪБИТИЕ В ДЕТСКИЯ СВЯТ
17:43
„БОТЕВ” ТЪРСИ ТАЛАНТ” – АЛТЕРНАТИВА НА НЕЩО ПОЗНАТО ИЛИ НАЙ-ЦЕННОТО СЪБИТИЕ В ДЕТСКИЯ СВЯТ

           През последното десетилетие нашето общество е свидетел на реалити формати, демонстриращи различни възможности от личностната изява на човека. Огромната конкуренция на медийния пазар предизвиква всяка от водещите национални телевизии да продуцира нови предавания, воюващи за зрителския интерес. Заимствани от Запада, тези шоу програми представят модели на човешко поведение и индивидуални способности – понякога сполучливо, понякога не чак до там успешно. 

            Наблюдавайки подобни формати, съвременните млади хора са привлечени от възможността за изява на своите умения. За радост все още има деца, които с желание развиват дарбата си в областта на изкуствата. Бездуховното ни съвремие не е успяло да унищожи интереса на ученическата общност към красивото и смелото. Децата на  България пеят, танцуват, пишат, рисуват… Днес повечето обществени анализатори говорят за това, което се случва около нас, за екстремните неща от живота. Така се разглежда и личността на детето. Трябва да говорим и пишем за това, което е вътре в нас, защото то е важно и осмисля пребиваването ни тук и сега. Човек е изваян от думите, които изрича, той е облечен в слово. Нека да посвещаваме на детските емоции цялата си позитивна реч, защото нашите деца имат неистова нужда от разговор с възрастния, защото са сетивни, интелигентни и способни. Често с изключителния си талант побеждават на конкурси и състезания своите връстници от цял свят.           Единственото, което поражда съжаление и безпокойство, е това, че днес все по-малко ученици могат да бъдат видени в спортните зали или на стадиона. Тази тенденция е тревожна, тъй като се отразява на физическото и психическото здраве на младия човек. Компютърният свят ограбва възможността за активен начин на живот. А  България има толкова достойни примери за уникални постижения в спорта, които могат да бъдат модел за младите хора!  

            Потвърждение на вярата, че българските деца са талантливи, демонстрираха и учениците от I ОУ „Христо Ботев” – Търговище. С прекрасни изживявания бе изпълнен техният училищен фестивал „Ботев” търси талант”, който се провежда за първи път в историята на учебното заведение. На 29.04.2014 г. в концертна зала на ОНЧ „Напредък” ученици, родители и преподаватели станаха свидетели на най-интригуващото и атрактивно училищно събитие от много време насам.

            Интересен е фактът, че идеята за фестивала идва от самите деца, разбира се инспирирана от излъчвания в момента по BTV национален формат „България търси талант”. Автор на замисъла за сценичната изява е Стефани Ивалинова от VII „б” клас – зам.-председател на Училищния ученически съвет. Оригиналната идея се оказва добра възможност за съпоставка между изпълненията по телевизията и тези на нашите ученици.

            Да видим къде сме ние според мнението на публиката в залата, е интересно предизвикателство за преподавателския екип, осъществил предложението на Стефани. Тъй като през месец май предстоят сериозни изпити на учениците, времето за подготовка на фестивалната програма е кратко. Кастингите са проведени още през зимата и е необходимо някои от участниците отново да репетират това, което тогава са  представили пред журито. Въпреки трудностите и натоварения график, всички – и ученици, и учители работят в екип, за да стане факт идеята за фестивала. Автор на сценария е г-жа Г. Станчева. Той е създаден специално за двамата избрани водещи, защото включва информация и реплики, свързани с техни хобита и интереси.

            Г-жа Ив. Захариева и г-жа Ив. Белчева припомнят на децата сложната  хореография на фолклорните танци, сред които има освен български, и танци на  южните ни съседи – турски и гръцки автентичен танц. Някои от тези изпълнения са представени преди една година в Истанбул за Деня на детето, по специална покана към нашето училище от страна на училище от община Багджилар, с което сме побратимени.

            Отношение към възраждането на фолклорната традиция показват и две малки момичета от пети клас. За техните народни песни цялата зала притихва, сякаш имаш усещането, че някой се движи по тънък слой лед и всеки момент може да се подхлъзне. Също в контекста на фолклорното творчество е пресъздаването на народопсихологията на българина чрез текстове на Чудомир. Ученици от VII „в” клас с ръководител г-н П. Асенов представят по завладяващ начин и на професионално ниво комичната сценка „Не сме от тях”. Аплодисментите на публиката са бурни, защото децата наистина имат театрален талант.

            Много атрактивни са изпълненията на съвременна музика и модерни танци, включени във фестивалната програма. Един от най-изявените ни ученици в областта на музиката е шестокласникът Николай Танев. През месец март зрителите на Нова телевизия имаха възможност да наблюдават неговото участие в престижния музикален формат „Големите надежди”. Сега любимецът на училището се изявява пред най-скъпата за него публика – тази от родния му град.

            И други от децата, участващи в градски клубове и състави, превръщат сцената на фестивала в пространство на сбъднатите мечти. Водещата на концерта – Цветина Димитрова, влиза в нова роля –  танцьор на модерен балет. Тя има класическа балетна подготовка от школата на художествената гимнастика, тъй като от малка тренира в клуб „Алегро”. Заедно със Стефани Ивалинова изпълняват невероятно красив и сложен танц по собствена  хореография върху песен на Селин Дион. Никой от публиката не разбира личната драма на Стефани, която минути преди началото на концерта изкълчва крака си по време на загрявка. Очите на седмокласничката са пълни със сълзи, но тя не се отказва от участие в спектакъла. Та нали идеята за всичко това е нейна! Децата зад кулисите са стреснати и очаровани. Първо безмълвно, а после с аплодисменти изразяват възхищението си от смелостта на момичето.

            На другия ден класните стаи и коридорите говорят за емоциите от фестивала и за емоциите на Стефани, преодоляла болката и страха от сериозна контузия заради любимото училище. И ние, възрастните, има какво да научим от децата. Понякога тяхната воля е неимоверно силна… Когато сме им дали вяра – в смелите мечти и в каузите, които са важни…  

            Сцената на „Ботев” търси талант” се оказва привлекателна и за учениците, занимаващи се с активен спорт. Зрителите в залата се наслаждават на най-атрактивното изпълнение за цялата вечер – съчетанието по спортна гимнастика на малките гимнастици от СК „Торнадо”. Тук всичко е динамика и зрелищност, но и много положен труд в тренировъчната зала, защото момчетата знаят, че цената на успеха винаги е висока. В тази максима вярва и техният идол в спорта – ненадминатият български спортист Йордан Йовчев. Той е най-достойният пример за своите малки     последователи.

            Празникът завършва с взаимна благодарност. Децата изразяват признание към труда на учителите, които са били техни партньори в подготовката, а г-н Д. Алексиев – директор на училището, поздравява всички участници в първото издание на фестивала и им пожелава да го превърнат в традиция. Родителите, станали част от спектакъла, са силно развълнувани, защото може би за пореден път са преоткрили своите деца.

            Реализацията на една творческа идея показва желанието на младите хора за споделяне на нещо красиво и значимо като таланта. Така фестивалът се оказва не толкова алтернатива на вече добре познатото, а уникално и ценно събитие в детския свят!

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Хр. Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 1036 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]