Home » 2010 » Април » 29 » 22 април-Денят на Земята!
13:38
22 април-Денят на Земята!
          Световната общественост отбелязва 22 април като празник на Земята още през далечната 1970 година.
          В България Международният ден на Земята се отбелязва от 1993година.
          По традиция ученици и учители от Първо основно училище „Христо Ботев” град Търговище отбелязват Денят на Земята, като го превръщат в своеобразен училищен празник. Учениците направиха училището цветна приказка, украсено от множество табла и рисунки, посветени на Земята.
          В двора на школото звучаха весели детски песни и слова, свързани с празника. Учениците носеха пъстроцветни балони, на които поставиха своите послания за мир , за чиста планета, за здраве и живот на хората и за животинския и растителен свят , написаха призиви за чиста природа.
          Празничното настроение взе своя връх, когато учениците пуснаха балоните с посланията, които полетяха високо в чистото и слънчево небе над нашето училище. На този ден са наградени класните колективи, включили се в училищните конкурси „За чиста и приветлива класна стая”, и „Да спасим едно дърво”.
          Отличени с първи награди са класните стаи на първи „б”, и първи „г” класове, втора награда за седми”д” и втори „д”класове, а с поощрителни награди: за интериор-втори „б”, за опазване на училищната собственост- шести „б” и трети „а” и стая 311-училищния кабинет по химия. В училищният конкурс „Да спасим едно дърво” учениците събраха 780 кг. хартия . Пети „в” клас са събрали 417 кг.хартия и са отличени с грамота и училищна екскурзия до историческо място.
         На второ място се класира пети „а” клас , събрали 217 кг.хартия и са наградени с грамота и стенен часовник, трети са четвърти „б” клас , събрали 196 кг.хартия, отличени с грамота и стенен часовник.
         Интерес предизвика и инициативата на четвъртокласниците в училище-представяне на презентация „Природа и риболов” от ученикът Никола Николов от четвърти „б” клас. Съучениците му проявиха завиден интерес, защото научиха любопитни неща, свързани с видовете риба в Търговищкия язовир. Този проект е участвал в Националната олимпиада по гражданско образование през настоящата учебна година. Нашите ученици се включиха и в почистването на района около учителския пенсионерски клуб в града.
        Денят на Земята бе предшестван от беседи за здравословното хранене, беседи за предпазване от гръбначни изкривявания. Учениците подготвиха инфотабла за „Билките в гората”, рисуваха планетата Земя на подготвените макети. Учениците от седмите класове проведоха туристически поход с изследователска цел за усвояване на прородозащитни знания и екологична култура. Отбелязването на 22 април –Денят на Земята е вече традиция и съвкупност от дейности и инициативи в нашето училище, а това допринася за по-висока екологична култура и отговорност на всеки за чист въздух и чиста природа.
        Н.Анастасова-педагогически съветник
 
Category: Дейности и инициативи | Views: 2267 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]