Home » 2015 » Октомври » 30 » 1 ноевмри в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище
11:26
1 ноевмри в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

            В навечерието на един от най-българските празници – 1 ноември, във фоайето на I ОУ беше поставено тематично табло за Деня на народните будители. То включва рисунки на ученици от VII и VIII клас, изработени с помощта на Ив. Белчева – ст. учител по ИИ. Ботевци изразиха своята признателност към делото на велики личности, свързани със силата на знанието и българския дух.

            Почит спрямо празника показаха и учениците от начален етап. Третокласниците с класен ръководител Зл. Андонова – ст. учител в начален етап, представиха техния поглед към 1 ноември. Те подготвиха материали, посветени на една от най-видните възрожденски личности – д-р Петър Берон, и ги изложиха на табло пред учителската стая. Ботевчетата ни припомнят значимостта на „Буквар с различни поучения“, който историята помни като първия новобългарски учебник. Децата цитират откъси от третия раздел на буквара – „Добри съвети“. Посланието на учениците е: „Може да ви послужат – мъдростта е вечна!“. Освен оригиналния вариант на Бероновия текст, в плик, приложен към снимковия материал, можем да открием и вариант на съветите на съвременен български книжовен език.

            Радваща е инициативността на младите хора, когато се отбелязват величави дати от националния календар. Това е знак за уважение към родното – непреходна ценност, която трябва да пребъде!

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 807 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]